Wtorek, 24 listopada 2020

Olej z opuncji, z opuncji figowej

26 października 2020

Opuncja figowa (łac. opuntia focus indica) to roślina o szerokim zastosowaniu w kosmetyce, kuchni i medycynie naturalnej.

Jednym z najsłynniejszych preparatów przeciwzmarszczkowych jest oczywiście wytwarzany z niej olej. Jego największymi zaletami są szybkie i skuteczne nawilżanie skóry, szybki czas wchłaniania i oczywiście skuteczna walka ze zmarszczkami. Olej z opuncji jest bardzo wydajny, co tłumaczy jego stosunkowo dużą cenę.

Regularne stosowanie oleju gwarantuje skórze niesamowitą gładkość, jędrność i elastyczność dodatkowo nadając jej promiennego charakteru. Zbawienne właściwości preparatu widoczne są już po kilku dniach użycia.

Wytwarzanie oleju z opuncji

Zbiory owoców opuncji figowej trwają przez tylko kilka dni w roku. Owoce po zebraniu są suszone na słońcu, a następnie usuwa się z nich pestki, z których wytwarza się olej tłoczony na zimno.

Proces wytwarzania oleju jest niezwykle skomplikowany i czasochłonny. Pestki rośliny po procesie suszenia są niezwykle twarde i warto wspomnieć, że do wyprodukowania litra oleju z opuncji potrzebne jest około miliona nasion.

Co znajduje się w oleju z opuncji

Swoje niesamowite właściwości olej z opuncji zawdzięcza szerokiej gamie składników nie spotykanych w innych roślinach, takich jak: kwasy tłuszczowe, witaminy, aminokwasy i śladowe ilości pierwiastków.

Właściwości nawilżające wynikają z działania fitosteroli, które pomagają zapobiegać utracie wody ze skóry, regeneracji naskórka i wzmacniają działanie łagodzące i przeciwzapalne. Fitosterole mają ogromny wpływ na poprawę napięcie i elastyczność skóry.

Olej z opuncji skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, powodującymi przyśpieszenie procesu starzenia się skóry, dzięki zawartości środków tokoferoli, czyli różnych form witaminy E, nawet tak unikatową, jak gamma-tokoferol, wykazującą niesamowicie silne działanie antyoksydacyjne.

Kwasy tłuszczowe obecne w oleju z opuncji to głównie niezwykle potrzebne dla skóry nienasycone kwasy tłuszczowe. Głównym składnikiem mieszanki jest kwas linolowy – Omega-6, którego zawartość sięga do 61% i ma za zadanie skutecznie chronić przed kwasem UV, wolnymi rodnikami i dodatkowo wygładzać oraz nawilżać skórę. Drugim co do zawartości jest kwas oleinowy – Omega-9, który stanowi do 25% mieszanki i ułatwia przedostawanie się substancji czynnych w głąb skóry.

Pierwiastki, które znaleźć możemy w oleju z opuncji to :

Wapń – 470 mg/kg

Potas – 533 mg/kg

Magnez – 117 mg/kg

Fosfor – 1627 mg/kg

Taka kombinacja składników i kwasów sprawia, że olej z opuncji wykazuje niezwykłe i silne właściwości odżywcze, ochronne, przeciwzmarszczkowe i regenerujące. Olej pomaga zatrzymać międzykomórkowy (transepidermalny) ubytek wody, co przekłada się na wzmocnienie tkanki łącznej. Zapobiega to pojawianiu się zmarszczek na warstwie lipidowej, działającej jak bariera niewidocznej powłoce ludzkiej skóry zapobiegającej utracie wilgoci.

Największe zalety korzystania z oleju z opuncji

  • Nadanie skórze elastyczności, jędrności i nawilżenia
  • Zanik uszkodzeń i przebarwień wynikających z oparzeń słonecznych oraz blizn
  • Zmniejszenie „worków pod oczami”
  • Stymulacja wzrostu nowej warstwy skóry i spowolnienie procesu starzenia komórkowego
  • Zmniejszenie porów przy skórze mieszanej i suchej
  • Spowolnienie procesu powstawania nowych zmarszczek i zmniejszenie głębokości obecnych na skórze

Jak używać oleju z opuncji?

Najlepsze efekty przyniesie nakładanie go bezpośrednio na skórę, czyli wklepywanie w twarz. Z racji swojej wydajności, do posmarowania twarzy wystarczą 2 krople. Olej z opuncji często dodawany jest również do balsamów, kremów i mieszanek do masażu.

Mieszanki do masażu

Olej z opuncji często wykorzystywany jest jako mieszanka do masażu, sprawdźmy listę sprawdzonych i spełniających swoją funkcję mieszanek.

  • 20% oleju z opuncji i 80% oleju z awokado
  • 15% oleju z opuncji i 85% oleju z pestek moreli
  • 25% oleju z opuncji i 75% oleju ze słodkich migdałów
  • 10% oleju z opuncji i 90% oliwy z oliwek

Olej z pestek opuncji figowych nie należy to tanich produktów, lecz z racji swojej wydajności, korzystnych właściwości i skuteczności z pewnością wart jest swojej ceny.

Sprawdź gdzie zakupić naturalny olej z opuncji figowej