Wtorek, 8 października 2024
Jedzenie i waga nigdy nie wzbudzały takich emocji i nie były taką kwestią moralną. W ramach "wojny z otyłością" niektórzy obwiniali uzależnienie od jedzenia jako przyczynę wzrostu wagi Amerykanów - a cukier jest porównywany do Big Tobacco. Istnieją nawet targowiska pozwu zbiorowego przeciwko gigantom przemysłu spożywczego, którzy włączają tę "uzależniającą" substancję do swoich produktów. Tymczasem skupienie się na otyłości utrwala uprzedzenia wobec większych ciał, które połączone z powiadamianiem, że niektóre produkty żywnościowe są niebezpieczne i uzależniają-paliwa fobia pokarmowa, która przyczynia się do zwiększenia wskaźników zaburzeń odżywiania.
Ale czy cukier - lub jakiekolwiek jedzenie dla tej sprawy - jest naprawdę uzależniające? I, czy traktowanie kwestii związanych z jedzeniem, takich jak zaburzenia odżywiania się, jako "uzależnienie" jest pomocne czy szkodliwe? To są dwa z najważniejszych pytań dla klinicystów, którzy leczą zaburzenia odżywiania, takie jak zaburzenia jedzenia binge, aby odpowiedzieć teraz. I oto dlaczego: Korzystanie z klasycznego modelu uzależnienia abstynencji od "uzależniających" żywności nie działa - w rzeczywistości takie ograniczenie faktycznie indukuje binge jedzenia.
System nagród w mózgu jest bardzo potężny. Z pewnością jesteśmy poszukiwaczami przyjemności, a niektóre rodzaje żywności przyciągają więcej pragnień niż inne - te, które są bardzo smaczne, te, które zawierają cukier, rafinowaną mąkę i tłuszcz (cookie) mogą zapalić receptory dopaminy w śródmózgu. We wczesnych badaniach obrazowania mózgu uzależnienia od żywności, wielu naukowców twierdziło, że mózg "na cukier" wygląda tak samo jak mózg na kokainie.
Kluczem jest tu przyjemność. Weź te same skany mózgu na budzącym respekt widoku w przyrodzie lub matka widząca swoje dziecko po raz pierwszy, zapala się jak fajerwerki. Przyjemność ma głębokie właściwości wzmacniające, a wyróżnienie jednej kategorii żywności jest problematyczne, biorąc pod uwagę, że potrzebujemy jedzenia, aby przetrwać. Możemy unikać substancji narkotycznych, ale jak daleko posuniemy się z cukrami i innymi węglowodanami? Zapytaj kogoś, kto cierpi na ortoksję (termin określający obsesję na punkcie żywności zdrowej nie wypalił), kto czyta etykiety tak dokładnie, że zna każde inne słowo na określenie "cukier". Zapytaj kogoś z obozu Keto Dietetycznego: Czy owoce z drzewa lub warzywa korzeniowego "pod ziemią" są dopuszczalne? ”
Ostatnie badania pokazują, że właściwości uzależniające serów mogą być silniejsze niż w przypadku cukru. Czy teraz unikamy wszystkich produktów mlecznych? Istnieją dwie grupy produktów spożywczych! To właśnie ten rodzaj czarno-białego myślenia napędza przemysł dietetyczny za 65 miliardów dolarów.
Wiele osób wchodzi do mojego biura i mówi: "Doktorze, potrzebuję pomocy, jestem uzależniony od jedzenia!" Po prawie 30 latach pracy jako specjalista od zachowań żywieniowych, muszę pamiętać o tym, co naprawdę działa. A raczej o tym, co nie działa. Uzależniający model abstynencji nie działa, w rzeczywistości wiemy już, że ograniczenie powoduje binge eating. Zakazane jedzenie to jedzenie, na które kładzie nacisk mój klient.
Masz problem z samodyscypliną i utrzymaniem założonej diety? Skorzystaj z pomocy profesjonalistów i zamów catering dietetyczny na https://cateromarket.pl/ >>
Od czasu moich badań doktoranckich nad leczeniem zaburzeń jedzenia binge minęło osiem lat. W tym czasie, przed dystrybucją DSM-5 w maju 2013 roku, nie było debaty na temat włączenia Binge zaburzeniami odżywiania jako samodzielne zaburzenie odżywiania. Niektórzy uważali, że jedzenie binge powinno być traktowane jako zaburzenie spektrum uzależnień.
Na wiele sposobów binge jedzenie ma cechy behawioralne uzależnienia od substancji: Utrata kontroli, zwiększenie ilości jedzenia w celu uzyskania takich samych efektów nagrody, nieudane próby ograniczenia spożycia, jak w przypadku diety jo-jo, kontynuacja obżarstwa pomimo poważnych konsekwencji zdrowotnych, zwiększona izolacja społeczna z powodu stygmatyzacji oraz zachowania, którym towarzyszy uczucie wstydu i nienawiści do samego siebie.
Porównując kryteria z DSM-5 dla Binge Eating Disorder z Yale Food Addiction Scale (YFAS), wyglądają one bardzo podobnie. Chociaż w jednym z badań tylko 57 procent osób z BED również kwalifikuje się do Skali Uzależnienia od Żywności na YFAS. Więc to nie jest slam dunk. Chociaż wyżej wymienione kryteria behawioralne dla uzależnienia mogą być spełnione, fizjologiczna zależność jest tam, gdzie brakuje nam. Tak więc, zamiast uzależnienia od substancji, binge jedzenie może być behawioralne uzależnienie jak problem z hazardem, polegające na zakazie jedzenia w ogóle. Jeśli tak, to zaburzenie może być bardziej trafnie opisane za pomocą terminu "uzależnienie od jedzenia".
Przegląd badań nad uzależnieniem od żywności sugeruje, że może to nie być prawdziwa żywność, która jest uzależniająca, ale raczej ograniczenie/połączenie wzorca konsumpcji. Większa powściągliwość w diecie i unikanie zakazanej żywności zwiększa częstotliwość występowania uzależnienia - i to właśnie to przerywane wąwozy wydają się tworzyć proces podobny do uzależnienia.
Z tego powodu, leczenie zaburzeń jedzenia binge przyjął umiarkowane, "wszystkie jedzenie pasuje" podejście, które koncentruje się bardziej na uczynienie pokoju z jedzeniem i niezadowolenia ciała, które napędza binge-i ograniczyć zachowanie. Leczenie koncentruje się na rozwiązywaniu problemów emocjonalnej dysregulacji i unikaniu zachowań, takich jak bingeing, aby uciec od ich obecnej rzeczywistości. Stając się neutralne wagowo zamiast używać utrata masy ciała jako miara traktowania "sukces" pomaga tym, którzy walczą skupić się na wewnętrznych czynników napędzających zachowanie, a nie rozmiar ich ciała.
Walka jest prawdziwa: niektórzy ludzie, którzy przez dłuższy czas byli narażeni na kontakt z wysokosłodzonymi i wysokotłuszczowymi produktami spożywczymi, zmniejszyli receptory dopaminy, co czyni ich bardziej wrażliwymi na przyjemne bodźce. To zwiększone poczucie oczekiwania na nagrodę zwiększa ich ryzyko wykorzystania żywności do samouzdrawiania, czy to świadomego czy podświadomego.
Wyjaśniając to moim klientom, używam metafory samolotu bojowego, jak w filmie Top Gun, który ma technologię, która "blokuje" cel do wystrzelenia pocisku. Do czasu, gdy twój mózg "blokuje się" na jedzenie, jesteś toast, chyba że używasz niektórych bardzo wykwalifikowanych latających do zmiany trajektorii. Po wyzwoleniu, te rodzaje pragnień aktywować zachowań poszukujących nagrody. Zachowania są pod wpływem stresu. Żywieniowa ekspozycja połączona ze stresującymi bodźcami, włączając w to przedłużające się pozbawienie jedzenia, może aktywować ten bolesny ciągnięcie. Ktoś, kto używa substancji, może używać terminu "jonesing".
Dla tych z zaburzeniami jedzenia binge, niestety chcących jest potężniejsza niż upodobanie do rzeczywistej żywności lub doświadczenia. Istnieją dowody na procesy dysocjacyjne podczas binge, które ciekawie sprawia, że trudno jest w pełni korzystać z "nagrody" osoba szukała.
Istnieją również dowody na to, że to nie tylko środek mózgu wywołuje zachcianki. Niektóre zachcianki mogą należeć do naszego "drugiego mózgu" w naszym wnętrzu. W jelitach znajduje się 10 bilionów bakterii, wytwarzających substancje chemiczne, które rozmawiają ze sobą i komunikują się z naszym mózgiem poprzez nerw błędny, długi nerw czaszkowy, który wędruje przez wszystkie nasze organy ciała od mózgu do jelita. Nowe badania sugerują, że niektóre bakterie jelitowe mogą pociągnąć nas do bardzo smaczne jedzenie - i po ich zjedzeniu, uwalniają cukry i kwasy tłuszczowe, podnosząc nasze duchy znacznie. Inne organy również biorą udział w procesie łaknienia, jak na przykład trzustka, która wytwarza insulinę. Z czasem może rozwinąć się komórkowa odporność na insulinę, tworząc wysoki poziom krążącej w organizmie insuliny. Wysoki poziom krążącej insuliny wyzwala więcej głodu i pragnienia.
Biorąc pod uwagę tę wschodzącą naukę, jak możemy zacząć używać tego mózgu jelit i wiedzy o układzie hormonalnym, aby pomóc tym, którzy złapali się w walce? Istnieją dowody na to, że możemy zmienić nasze bakterie jelitowe, aby zmniejszyć łaknienie poprzez zmniejszenie ilości cukru i żywności o wysokiej zawartości tłuszczu. W przypadku omijania żołądka wiemy, że powstaje zupełnie inna mikrobiota i powstają zupełnie inne pragnienia. Oznacza to również, że pacjenci mogą zmienić ją z powrotem w oparciu o dietę, którą przyjmują po operacji, co uświadamia nam, że nawet zmiana naszej hydrauliki nie jest trwałym rozwiązaniem. Niektórzy uważają, że powinniśmy zmienić środowisko jedzenia dla osób powracających do zdrowia po zaburzeniach odżywiania. Nieuporządkowane jedzenie uzależnienie od żywności przewodnik żywieniowy, DEFANG, wprowadzony przez Wiss & Brewerton, koncentruje się na zmniejszeniu narażenia na wysoce smakowite jedzenie, które grają spustoszenie na naszym mózgu i ciała pragnienie. Wierzą, że nie wszystkie produkty spożywcze pasują do niektórych, argumentując, że tylko dlatego, że nasz przemysł spożywczy produkuje żywność, to nie znaczy, że mamy do włączenia go w naszym życiu.
Wiemy, że model pełnej abstynencji nie sprawdza się na dłuższą metę, ponieważ cykle restrykcyjne są podstawowym czynnikiem w zaburzeniach odżywiania, a także w subklinicznej diecie jo-jo. Chociaż stosowanie substancji jest kontrowersyjne, model redukcji szkód może tu pasować. W pracy z moimi klientami korzystającymi z ram świadomego odżywiania się odkryłam, że ważne jest, aby najpierw zająć się emocjonalnym i biologicznym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego - strachem przed otrzymaniem niewystarczającej ilości jedzenia - jako priorytetem. Oznacza to rozplątanie mentalności związanej z zasadami diety i umożliwienie dopasowania wszystkich produktów spożywczych.
Trzeba zaszczepić prawdę, że wszystkie środki spożywcze są dopuszczalne przed sugerując, że niektóre środki spożywcze mogą nie być korzystne. Wybór i samostanowienie są siłą napędową podejmowania tej pracy.
Kroki, które podejmują moi klienci obejmują:
- Tworzenie struktury i trening głodu przy regularnych posiłkach, podobnie jak dbanie o dobry rozkład snu, jest ważne w oswajaniu pragnień.
- Pozwolenie na ulubione jedzenie w bezpiecznym, wspierającym i świadomym otoczeniu. (Ograniczenie w ten sposób narażenia na wysoce smakowite pokarmy można porównać do zalecenia alkoholikowi, aby nie trzymał gorzałki w szafkach w domu).
- Uczenie się umiejętności myślenia, które mają na celu utrzymanie jednego w swoim "właściwym umyśle" i wdrożenie samoopieki w celu zmniejszenia stresu może prowadzić do wewnętrznego wyboru, gdzie celem jest dobre samopoczucie, a nie bycie dobrym lub wyglądanie dobrze.
- Dodanie bogatych w błonnik pokarmów roślinnych i chudych białek w celu zrównoważenia poziomu cukru we krwi i "nakarmienia" zdrowej mikrobioty, co z kolei zmniejszy zachcianki.
- Zrozumienie, że spożywanie pokarmów dla przyjemności i socjalizacji, a nie tylko jako paliwo dla organizmu, jest ważne dla długotrwałej regeneracji!
- Wiedząc, kiedy powiedzieć "kiedy". Mówię klientom, że kiedy zaczną zauważać obsesyjne, pojedyncze skupienie na stole deserowym i że straszna panika zaczyna się wznosić, mogą nauczyć się robić jakieś fantazyjne loty własnym myśliwcem i unikać rakiety, wydostając się stamtąd.